Vertaal deze pagina naar:

CURSUS VOOR THERAPEUTEN

29-08-2024

De juiste hulp geven; het is nu de hoogste tijd voor therapeuten om er bij stil te gaan staan en er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

De tijd van wegkijken is voorbij!

Na eerst het onderstaande te hebben gelezen kunnen we verderop deze pagina een diepere duik in de materie aanreiken.

Alleen blinde mensen kunnen zoveel dingen negeren die fout gaan in onze wereld. Maar alleen door te praten kunnen we niets veranderen. We moeten een veilige wereld creëren. Om te beginnen de opvang van slachtoffers van allerlei soorten misdaden.

Maar ook overtreders, om te voorkomen dat ze deze plegen. 70% van de slachtoffers heeft het afgelopen jaar contact gehad met organisaties voor geestelijke gezondheidszorg. 59% van hen heeft een recept. Dit is enorm! 

Het betekent dat de bestaande Diensten inconsistent, ontoereikend en gebrekkig zijn. We kunnen de resultaten van deze 'hulp' voor de slachtoffers niet eens vinden. Eén ding is zeker: uitgebreid onderzoek wijst uit dat er zeer sterke verbanden bestaan tussen geestelijke gezondheidsproblemen en de gevangenispopulatie.

Dus misschien moeten we bedenken dat al die mensen met hoge diploma's aan universiteiten gewoon niet passen in de echte hulp aan echte mensen. Waarom? Omdat het niet op universiteiten wordt onderwezen. Sterker nog: het wordt helemaal nergens onderwezen.

Laten we het dus nu zelf gaan doen!

Op deze website vindt u uitgebreide informatie. Maar bovenal zeer diepgaande training, nuchtere behandeling, hoogopgeleide menselijke benadering van zowel slachtoffers als daders. Volg Carine Hutsebau en laten we kijken hoe we deze prachtige planeet kunnen genezen.

P.S. Het is zowel voor de huidige als toekomstige verbonden therapeuten aan de Bart van Well Foundation raadzaam een cursus te gaan doen bij Carine Hutsebaut. Deze cursus is wel kostbaar, maar kan met de huidige uurtarieven een nuttige en goede investering zijn voor de therapeuten en slachtoffers, welke bovendien voor dit moment voor de therapeut fiscaal is te verrekenen.

Meer info: https://timetotalkaboutit.org/

Na het bovenstaande te hebben gelezen gaan we nog dieper in de materie van DIS duiken.

Suzette Boon

Sinds het einde van de jaren 80 legt Suzette Boon zich in het bijzonder toe op de diagnose en behandeling van cliënten met een geschiedenis van vroegkinderlijke traumatisering. Zij richt zich met name op cliënten met een complexe dissociatieve stoornis. Ze valideerde de Nederlandse vertaling van het gestructureerd klinisch interview voor de DSM-IV dissociatieve stoornissen (Boon & Draijer, 1993). Samen met Kathy Steele en samen Onno van der Hart ontwikkelde zij een handboek voor een vaardigheidstraining voor cliënten met een complexe dissociatieve stoornis en hun therapeuten.

Traumagerelateerde dissociatieve stoornissen krijgen steeds meer aandacht in de therapeutische praktijk en de klinische literatuur. Enerzijds wordt de diagnose van dergelijke stoornissen nog al te vaak gemist. Anderzijds wordt zo'n diagnose steeds vaker toegekend terwijl er niet daadwerkelijk sprake is van een dissociatieve stoornis.

Meer info: https://www.suzetteboon.com/

TADS-I

Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I)

De TADS-I is ontwikkeld door Suzette Boon en deels een vervolg op het interview voor dissociatieve stoornissen en traumagerelateerde symptomen (IDSTS) dat zij eerder met Helga Matthess ontwikkelde. De TADS-I heeft als voornaamste doel om de ernst en kwaliteit van dissociatieve symptomen en andere trauma-gerelateerde symptomen in kaart te brengen. Afname van het interview moet primair leiden tot het doen van een uitspraak over de aanwezigheid van een dissociatieve stoornis.

In de TADS-I zijn naast vragen over de dissociatieve symptomen ook vragen opgenomen over andere trauma-gerelateerde klachten, onder meer slaapproblemen, eetproblemen, angst en stemmingsklachten, symptomen van de (complexe) posttraumatische stressstoornis (PTSS en CPTSS). Zo krijgt de onderzoeker een breder beeld van de klachten waar iemand aan lijdt en kan ook diens behandeling daarop afgestemd worden. Tevens kan de onderzoeker een indruk krijgen of de betreffende traumagerelateerde klacht samengaat met dissociatie symptomen.

Er is inmiddels een vooronderzoek van 53 interviews gedaan. De data hiervan worden thans geanalyseerd. In 2022 is het boek Diagnostiek van traumagerelateerde dissociatie verschenen en daarin is de TADS-I in zijn geheel opgenomen (Eeserveen, Uitgeverij Mens! ISBN 978 94 6316 075 9). Een training wordt nog steeds aanbevolen. Meer info: https://www.suzetteboon.com/nl/downloads/

Dit boek gaat uitgebreid in op de diagnostiek van DIS, aan de hand van het het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I),
Dit boek gaat uitgebreid in op de diagnostiek van DIS, aan de hand van het het Trauma and Dissociation Symptoms Interview (TADS-I),

Het bovenstaande boek is bedoeld voor clinici ؘ(psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en verpleegkundig specialisten) die dissociatieve stoornissen willen (leren) vaststellen. Voor collega's die zelf in de praktijk geen diagnostiek doen, geeft het veel informatie om patiënten met dissociatieve symptomen beter te kunnen herkennen en hen te kunnen doorverwijzen voor gespecialiseerd diagnostisch onderzoek.

Het volledige diagnostische instrument TADS-I is opgenomen in het boek en als downloadbestand beschikbaar. Uitgeverij Mens! ISBN 978 94 6316 075 9.

Hieronder staat een link om het boek te bestellen (Nederlandse versie).

https://uitgeverijmens.nl/boeken/diagnostiek-van-traumagerelateerde-dissociatie/

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

De juiste hulp geven; het is nu de hoogste tijd voor therapeuten om er bij stil te gaan staan en er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.