Vertaal deze pagina naar:

BART VAN WELL KOMT OP 2 FEBRUARI 2024 UIT DE GEVANGENIS

02-01-2024

"Give Bart van Well a Home again..."


Bart van Well is 50 jaar oud en heeft drie dochters. Bart is een HSP-er (High Sensitive Person) en heeft te dealen met triggers en trauma. Dit heeft hij te danken aan het feit dat hij als kind gedwongen misbruik heeft mee gemaakt in de kinderprostitutie en mensenhandel.

Tevens is hij een anonieme en beschermde kroongetuige geweest in een bekende misbruik zaak, de Rolodex zaak. Daarna volgde een moeilijke tijd, waarbij zijn trauma's hem regelmatig parten speelden. Door een verkeerde diagnose kreeg hij de verkeerde medicijnen en verloor zijn miljoenen bedrijf.

Hij raakte dakloos en kwam ook nog eens in de gevangenis terecht voor het uiten van een (achteraf niet zo handige) opmerking over een bekende Nederlander, die door andere slachtoffers is herkend als dader. Dit is door het OM uitgelegd als bedreigend. Waar vergelijkbare opmerkingen in andere zaken (en richting andere personen) leiden tot een waarschuwing of taakstrafje, is Bart buiten proportioneel gestraft. Bart heeft gehandeld vanuit emotie en frustratie. 

Door therapie leert Bart beter omgaan met zijn triggers en emoties. Daar wil hij buiten detentie mee verder, om het maximale uit zichzelf te kunnen halen. Voor Bart is het heel belangrijk dat er een veilige plek is waar hij zijn rust kan vinden, in een prikkelvrije omgeving. Hij heeft behoefte aan een thuis waar hij in alle rust en veiligheid kan verblijven, en waar hij zijn kinderen kan ontvangen. 

Nu dreigt Bart per 2 februari 2024 bij ontslag uit de gevangenis weer dakloos te worden. Bart was voor zijn detentie ingeschreven bij Woonnet Haaglanden. Tijdens zijn detentie heeft hij geen contributie kunnen betalen, waardoor hij nu onderaan de lijst komt te staan. Aanvankelijk zou hij aan woonruimte geholpen worden via Housing First, maar op het laatste moment hebben zij afgehaakt. Via de PI kan Bart daar niet worden aangemeld voor een woning. 

Er is een gesprek geweest waarin is aangegeven dat ze vanuit de PI helemaal niets meer gaan doen. Ondanks alle beloftes en toezeggingen. Ook het gebruikelijke re-integratie traject heeft Bart niet mogen doorlopen. De betrokken instanties wijzen naar elkaar, maar nemen geen van allen verantwoordelijkheid. 

Ondertussen begint de tijd te dringen. Het mag en kan niet de bedoeling zijn dat Bart weer dakloos op straat belandt. Daarom hebben wij besloten het initiatief te nemen om zelf op zoek te gaan naar een (evt. tijdelijke) woning voor Bart in de particuliere sector. Daar is geld voor nodig. Zowel voor de eerste maanden huur en borg als voor de inrichting. 

Bart heeft zelf geen middelen en zal straks afhankelijk zijn van een uitkering. Daarom is deze crowdfunding opgestart. Gun Bart een thuis en help ons het streefbedrag van 25.000 euro te behalen. Dan vindt Bart rust en kan hij zich focussen op zijn toekomst en kan hij zich inzetten voor de stichting, welke vanuit een diepe wens van Bart is opgericht - De Bart van Well Foundation - een stichting waaraan hij zijn naam heeft verbonden. 

Deze stichting heeft tot doel slachtoffers en overlevers van seksueel misbruik te ondersteunen in de meest ruime zin. Iets wat Bart zelf heeft gemist toen hij er midden in zat. Daar ligt zijn hart. Hij wil kinderen en jongeren die seksueel misbruikt zijn laten helen zodat zij een normaal leven kunnen opbouwen. 

Help Bart zijn doelen te bereiken, waarbij een prikkelarme woonruimte essentieel is.

Namens de initiatiefnemers en Bart heel erg veel dank voor uw bijdrage.